**
**
**
**

ГРАНД БОРОВЕЦ

Курортът на царете
 
Боровец е най-старият зимен курорт в България. Историята му започва през 1896 година, когато тук е построена първата вила за почивка, а след това и първата резиденция на българския монарх – Царска Бистрица. Създаден като ловна местност за царското семейство, Боровец постепенно се превръща в модерен ски-курорт, съхранил пленителната си природа. Курортът е разположен в подножието на най-високия връх на Балканите - Мусала, обкръжен от вечнозелените гори на Рила планина. Боровите гори са дали и името на курорта Боровец.

Белите писти

Хели-ски за дръзките, спускане с шейна за романтиците, организирани екскурзии за природо-любителите.
Партньорството ни със ски-клуб „Чамкория“ гарантира на собствениците на имоти в Гранд Боровец, възможност да запишат децата си на професионални курсове за начинаещи.
Ски-сезонът започва през ноември, върховете са заснежени до месец май, а в случай на неблагоприятно време, ски-курортът е оборудван с машини за сняг, които поддържат пистите в безупречно състояние. Гостите могат да се насладят на спускане по 18 писти с обща дължина около 60 км, най-дългата от които е 12 км. Скиорите могат да избират между 14 различни ски-съоръжения: влекове и кабинкови лифтове, с обща дължина от над 14 000 метра. Най-високата точка за спускане се намира на 2550 м над морското равнище. Лифтовете осигуряват достъп до различни видове писти и до спиращи дъха гледки към околните върхове – връх Мусала, връх Малка Мусала, връх Иречек, връх Дено, връх Алеко.


Боровец предлага отлични условия за ски, нощни спускания, сноуборд, ски-бягане, ски-скокове, биатлон, както и влекове за сноубордистите. Отличните условия са предпоставка за това курортът редовно да е домакин на различни спортни състезания, включително Световно първенство по ски-спускане, както и Световен шампионат по биатлон.
 

През лятото, както и през зимата

Сезонът в Боровец не приключва с топенето на снега. Целогодишно се организират пътувания до Седемте Рилски езера, както и екскурзии по маршрути сред вековните гори на Национален парк Рила. През лятото в курорта има възможност за игра на тенис, а любителите на конния спорт могат да се обучават в езда.
Наблизо се намира и Белчин Баня – добре познат СПА център, намиращ се на 25 км от Боровец.

България – страна с богата история

България съчетава изключителната красота на окъпаните от слънцето и топлите води на Черно море брегове с величието на заснежените планински върхове. По време на вашето пътешествие ще откриете и съхранените свидетелства за древната история на страната – крепости, манастири, римски пътища, тракийски гробници, златни и сребърни съкровища.
Ще преоткриете България и чрез нейната богата култура - различните ритуали, традиционните занаяти, музика и танци, които са част от българските обичаи и в настоящето.
Като земя на мистичния Орфей, България е територия на древен кръстопът - мястото, където Изтокът и Западът се срещат, където традиционното и модерното се преплитат в едно, а култура и традиции са съхранени и до днес.
Нашите гости остават дълбоко впечатлени от качествата на българската национална кухня, от нейното разнообразие и невероятен вкус. Изобилие от пресни плодове и зеленчуци, сочно месо, пикантни ястия, баница, която просто се топи в устата, прочутото българско кисело мляко.

Климат

Боровец е разположен на височина между 1230 и 1390 метра над морското равнище. През лятото там е приятно хладно (средната измерена температура през месец юли е 15.2 градуса С), а през зимата e меко и снеговито (средната измерена температура през м. януари е 4.8 градуса С).